Έντομα

Κατηγορία: 

  • Χώρα προορισμού

Τα έντομα και κυρίως τα κουνούπια αποτελούν ένα σημαντικό κίνδυνο για ταξιδιώτες που ταξιδεύουν σε προορισμούς όπου ενδημούν νοσήματα που μεταδίδονται με το νύγμα ή το δήγμα ενός εντόμου. Υπάρχουν νοσήματα που μεταδίδονται με το νύγμα ενός κουνουπιού όπως η ελονοσία, η οποία είναι και το συχνότερα απαντώμενο νόσημα σε ταξιδιώτες που επιστρέφουν από ενδημικές περιοχές (εκτιμάται ότι προσβάλλει παγκοσμίως 10.000 ταξιδιώτες ετησίως), ο κίτρινος πυρετός, ο δάγγειος πυρετός, η ιαπωνική εγκεφαλίτιδα. Εκτός όμως από τα κουνούπια, νοσήματα μπορούν να προκληθούν και από νύγματα από κρότωνες. Τέτοια νοσήματα είναι διάφορες ιογενείς εγκεφαλίτιδες, η νόσος του Lyme, ο αιμορραγικός πυρετός του Κονγκό, η μπαμπεσίωση, η τουλαραιμία και άλλα.

Τα δήγματα των σκορπιών μπορεί να είναι επώδυνα, αλλά είναι σπανίως επικίνδυνα εκτός από την περίπτωση που αφορούν βρέφη. Στο δηλητήριό τους υπάρχουν επίσης συχνά νευροτοξίνες παρόμοιες με εκείνες των φιδιών. Κάποιες αράχνες, όπως η ταραντούλα, περιέχουν τοξίνες στο τρίχωμά τους που προκαλούν έντονο ερεθισμό κατά την επαφή τους με το δέρμα. Στο δηλητήριο, που απελευθερώνεται μετά από δήγμα κάποιων ειδών αράχνης, υπάρχουν επίσης συχνά νευροτοξίνες που προσομοιάζουν με τις αντίστοιχες των φιδιών.

Προληπτικά μέτρα έναντι νυγμάτων και δηγμάτων από έντομα

Η λήψη των απαραίτητων προληπτικών μέτρων πριν, κατά τη διάρκεια αλλά και μετά το πέρας του ταξιδιού είναι ιδιαίτερα σημαντική για την αποφυγή των νοσημάτων που προκαλούνται από νύγματα κουνουπιών και κροτώνων. Τα μέτρα προφύλαξης προστατεύουν επίσης και από πιθανό δήγμα δηλητηριώδους σκορπιού ή αράχνης. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι κανένα προληπτικό μέτρο δεν παρέχει από μόνο του πλήρη προστασία και ότι απαιτείται η τήρηση όλων των μέτρων προκειμένου να επιτευχθεί η μέγιστη προστασία.

Τα προληπτικά μέτρα αφορούν στον εμβολιασμό των ταξιδιωτών έναντι των νοσημάτων, τη χημειοπροφύλαξη τους για κάποια νοσήματα και κυρίως την ελονοσία και την τήρηση των γενικών μέτρων πρόληψης. Τα τελευταία είναι τα κυριότερα και αποσκοπούν στη μείωση του κινδύνου νύγματος ή δήγματος και θα πρέπει κάθε ταξιδιώτης σε ενδημική περιοχή να τα γνωρίζει. Αφορούν κυρίως στην κατάλληλη συμπεριφορά, στη χρήση των κατάλληλων ενδυμάτων και άλλων προστατευτικών και στη χρήση εντομοαπωθητικών και εντομοκτόνων. Οι ταξιδιώτες θα πρέπει να γνωρίζουν γεγονότα όπως ότι τα κουνούπια που μεταδίδουν την ελονοσία τσιμπούν κυρίως από τη δύση έως την ανατολή του ήλιου, ο πληθυσμός τους είναι αυξημένος σε περιοχές με λιμνάζοντα νερά και ειδικά κατά την περίοδο των βροχών και ότι οι κρότωνες προσκολλώνται στα ενδύματα έτσι ώστε να μειώνεται ο κίνδυνος νύγματος. Παρακάτω παρατίθενται γενικές συμβουλές που προτείνονται να δίνονται σε ταξιδιώτες ως προς την προφύλαξη από τα έντομα.

Γενικά

  • Αποφυγή ενδυμάτων που αφήνουν ακάλυπτα μέρη του σώματoς
  • Χρησιμοποίηση κουνουπιέρας κατά τις ώρες του ύπνου, τοποθέτηση σίτας στα παράθυρα και στις πόρτες των δωματίων
  • Κάλυψη με εντομοαπωθητικά
  • Χρησιμοποίηση εντομοκτόνων σκευασμάτων
  • Αποφυγή περιπάτου με γυμνά πόδια ή με ανοικτά σανδάλια εκεί όπου υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ύπαρξης δηλητηριωδών αραχνών και σκορπιών

Οι ταξιδιώτες θα πρέπει:

  • Να αποφεύγουν κατά το δυνατό να φορούν ενδύματα που αφήνουν ακάλυπτα μέρη του σώματός τους. Να φοράνε ρούχα με μακριά μανίκια και μακριά παντελόνια ειδικά μετά τη δύση του ήλιου και όταν περπατούν σε δάση.
  • Να χρησιμοποιούν κουνουπιέρες κατά τις ώρες του ύπνου, σίτες στα παράθυρα και στις πόρτες των δωματίων που κοιμούνται.
  • Να καλύπτονται με εντομοαπωθητικά ειδικά το βράδυ. Τα πιο αποτελεσματικά εντομοαπωθητικά είναι αυτά που περιέχουν DEET (Ν, Ν-diethyl-m-toluamide) σε συγκέντρωση 20-35%.
  • Να εφαρμόζουν τα εντομοαπωθητικά μόνο στα ακάλυπτα σημεία του σώματος, καθώς επίσης και στα ενδύματα, στα οποία όμως δε δρουν το ίδιο αποτελεσματικά όπως τα εντομοκτόνα. Συνιστάται να αποφεύγουν να ψεκάζουν κατευθείαν στο πρόσωπο προς αποφυγή ερεθισμών των ματιών και των βλεννογόνων της μύτης και του στόματος. Συστήνεται ο ψεκασμός πάνω στα χέρια και κατόπιν να απλώνεται στο πρόσωπο. Όταν η έκθεση στα έντομα σταματήσει, συνιστάται να ξεπλένεται το δέρμα με σαπούνι και νερό.
  • Να εφαρμόζουν πρώτα το αντιηλιακό και έπειτα το εντομοαπωθητικό ακολουθώντας προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης που αναγράφονται στη συσκευασία του κάθε προϊόντος.
  • Να χρησιμοποιούν εντομοκτόνα σκευάσματα, (που περιέχουν ουσίες όπως η περμεθρίνη, η τετραμεθρίνη, η αλλεθρίνη κ.α. και οι οποίες προσβάλλουν το νευρικό ή το αναπνευστικό σύστημα των εντόμων), τα οποία κυκλοφορούν ως σπρέυ, φιδάκια, δισκία και αμπούλες στους χώρους στους οποίους πρόκειται να καταλύσουν.
  • Να ψεκάζουν τέντες, κουνουπιέρες, σκηνές, δάπεδα, σίτες από παράθυρα, σωληνώσεις και γενικά οποιαδήποτε περιοχή που μπορεί να αποτελέσει πύλη εισόδου ή εστία επώασης εντόμων στο χώρο διαμονής τους (είτε πρόκειται για κάποιο κατάλυμα, είτε είναι υπαίθριος).
  • Να αφαιρούν σε περίπτωση νύγματος από κρότωνα το έντομο αμέσως μετά το νύγμα, κατά προτίμηση με τσιμπιδάκια, τα οποία τοποθετούνται ανάμεσα στο τσιμπούρι αποφεύγοντας να το συνθλίψουν (συνήθως οι κρότωνες δεν αρχίζουν να τρέφονται παρά μόνο αφού περάσουν 12 ώρες από την προσκόλληση τους, χρονικό διάστημα κατά το οποίο, ο κίνδυνος μετάδοσης των ασθενειών είναι μικρός)
  • Να αναζητούν πληροφορίες από τους τοπικούς φορείς για την πιθανότητα ύπαρξης δηλητηριωδών σκορπιών και αραχνών στην περιοχή του ταξιδιού.
  • Να αποφεύγουν περιπάτους με γυμνά πόδια ή με ανοικτά σανδάλια εκεί όπου υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ύπαρξης δηλητηριωδών σκορπιών και αραχνών. Αντίθετα συστήνονται μπότες ή κλειστά υποδήματα και μακριά παντελόνια.
  • Να μην τοποθετούν τα χέρια ή τα πόδια εκεί όπου μπορεί να κρύβονται δηλητηριώδη έντομα όπως σκορπιούς ή αράχνες.
  • Να προσέχουν ιδιαίτερα κατά τις νυχτερινές ώρες σε εξωτερικούς χώρους.
  • Να εξετάζουν το ρουχισμό και τα υποδήματα για κρυμμένα έντομα όπως σκορπιούς και αράχνες και να τινάζουν τα ενδύματα και τα υποδήματα προτού να τα φορέσουν.

Οι ταξιδιώτες δεν πρέπει:

  • Να διανυκτερεύουν στην ύπαιθρο εάν δεν διαθέτουν σκηνές ή άλλα κατάλληλα καταλύματα.
  • Να χρησιμοποιούν εντομοαπωθητικά σε δέρμα με ερεθισμούς ή  τραύματα.
  • Να χρησιμοποιούν προϊόντα που περιέχουν σε συνδυασμό αντιηλιακές και εντομοαπωθητικές ουσίες.
  • Να εφαρμόζουν εντομοκτόνα στο δέρμα.
  • Να αφήνουν τα παιδιά να τοποθετούν μόνα τους τα εντομοαπωθητκά διότι έχουν τη συνήθεια να ακουμπούν στη συνέχεια τα χέρια τους στο στόμα και τα μάτια.